Як виявити та усунути виток тепла в приміщенні?

Ви замерзаєте взимку у своєму будинку? Одягаєте на себе товсті вовняні светри та шкарпетки, замотуєтесь у ковдру, а ваше улюблене місце – поруч із електричним обігрівачем? Можливо, настав час розібратися, звідки у ваш будинок проникає холод і куди йде дорогоцінне тепло?

Часто буває так, що підвищити температуру в холодних та сирих приміщеннях не допомагає навіть утеплення фасадів, і тоді залишається лише серйозно зайнятися пошуком тепла. Що для цього потрібно зробити? Перш за все потрібно уважно оглянути всі стіни в місцях з"єднання перекриттів на предмет герметичності. На жаль, щілини та тріщини у цих місцях – не рідкість, особливо в панельних будинках. Якщо тепло зі щілин стрімко витікає надвір, то навіть електричні обігрівачі не врятують становище. Виявити дефекти в перекриття можна різними способами. Перший спосіб - зробити в приміщенні сильний протяг і промацати всі стики панелей. Другий спосіб - виміряти температуру різних поверхонь простим градусником. Найкраще робити це в ранкові години, коли квартира охолола і немає електричних приладів, що працюють. У точках, де температура виявиться мінімальною, слід шукати будівельний шлюб.

Але найточнішим способом виявлення витоків тепла є обстеження приміщень за допомогою професійного приладу – тепловізора. Цей прилад є тепловою камерою, яка здатна вловити інфрачервоне випромінювання від навколишніх поверхонь, визначити їх температуру з точністю до 0,1°C, а потім перетворити ці дані в доступне для сприйняття зображення на дисплеї. На отриманій картинці, яка називається термограмою, червоними відтінками відображаються найбільш теплі місця в приміщенні, а синіми - найбільш холодні.

Займаються тепловою зйомкою компанії-підрядники. У їхню роботу входить детальне дослідження стиків перекриттів, віконних та дверних отворів. У приватних будинках також досліджуються дахи, горища, підвали та інші елементи та вузли споруди. За результатами вимірів складається докладний звіт із зазначенням усіх виявлених дефектів.

Тепловізор дозволяє проводити інші корисні дослідження у випадках, коли простий огляд не допомагає. Наприклад, виявляти проблеми з вентиляцією, визначати зони конденсації вологи та точки протікання у перекриттях. Електрикам такий прилад також може послужити добру службу, оскільки за його допомогою можна «побачити» розташування електрокабелю та виявити місця розривів у проводці.

Коли краще проводити заміри тепловізором та за яких умов? Оскільки прилад дає картину різниці температур, то очевидно, що зображення буде тим чіткішим, чим більше контраст. Звідси висновок: термограми краще робити, коли за вікнами мороз. При цьому, якщо обстежується приватний будинок або останній поверх багатоповерхівки, важливо, щоб на даху не було снігу, який має теплоізоляційні властивості. Якщо ж обстеження хочеться провести заздалегідь, влітку або восени, попередньо необхідно кілька днів інтенсивно нагрівати приміщення зсередини за допомогою обігрівачів. Ще одна важлива умова для проведення якісних вимірів: необхідно звільнити від усіх предметів підвіконня, відсунути меблі від стін та забезпечити доступ до плінтусів.

Термограму складено, будівельні дефекти виявлено. Що далі? А далі необхідно герметизувати проблемні ділянки стиків за допомогою герметиків, шпаклівок, складів, що заповнюють. Додатково утеплити стіни зсередини можна за допомогою таких матеріалів як тепла штукатурка, пробкові шпалери, рідка керамічна теплоізоляція. Але не варто встановлювати на внутрішніх стінах теплоізоляційні плити, оскільки це може змістити крапку роси у приміщенні. Додатково зберегти тепло допоможуть вікна з енергозберігаючими склопакетами, заміна та утеплення вхідних дверей.

Тепер ви знаєте, як виявити та усунути витоку тепла в приміщенні. Бажаємо удачі, тепла та затишку у вашому будинку за будь-якої погоди!

Як виявити та усунути виток тепла в приміщенні?