Визначення технічного стану будівель

Це встановлення міри пошкодження і категорії технічного стану будівельних конструкцій або будівель і споруд в цілому на основі зіставлення фактичних значень кількісно оцінюваних ознак із значеннями цих же ознак, встановлених проектом або нормативним документом. На вирішення експертизи, окрім цього, може бути поставлене питання щодо визначення причин пошкоджень та руйнувань об’єктів та їх елементів При визначенні технічного стану експертом приймаються до уваги такі чинники як: природні умови, час існування, місце розташування, вплив інших об’єктів (споруджуваних будівель, споруд та ін.) тощо.

Встановлюється після попереднього аналізу документів в межах передбачених п. 1.13 розділу І "Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень", затвердженої Наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 р. № 53/5.

Орієнтовний перелік необхідних документів:
правовстановлюючі документи на об"єкт нерухомості;
технічний паспорт або план приміщень.
Схожі матеріали:
Технічне (експертне) обстеження та паспортизація будівель та споруд
Приклад експертизи. Технічний стан школа-дитячий садок
Головні завдання будівельно-технічної експертизи ( будівельна експертиза)
Приклад експертизи. Експертиза технічного стану
Будівельно-технічна експертиза (будівельна експертиза)
Для чого проводити?
Визначення можливості подальшої експлуатації будівель, які отримали пошкодження в результаті впливу зовнішніх факторів.
Ухвалення рішення про доцільність відновлення будівництва незавершеного об"єкта за результатами оцінки його поточного технічного стану.

Експертиза пластикових вікон ПВХ

Проводиться для встановлення відповідності технологічним вимогам та нормативним документам. Невірно встановлене вікно не буде виконувати свої функції в повному обсязі, а інколи може бути небезпечним для життя. Якщо у Вас є сумніви щодо якості встановленого вікна або виник спір із виконавцем робіт, ми допоможемо встановити істину та виявити порушення технології встановлення вікна.

Орієнтовний перелік необхідних документів:
Правоустановчі документи на квартиру (будинок).
Технічний паспорт.
Договір за яким проводилось встановлення вікна.

Експертиза пластикових вікон
Будівельно-технічна експертиза (будівельна експертиза)
Відповідність будівельним нормам
Дослідження обставин ДТП
Поширені порушення при будівництві
У яких випадках проводити?
Коли є сумніви щодо якості встановленого вікна.
Вікно хитається або перекосилось.
Вікно не відповідае розмірам віконного отвору.


Даний вид діяльності нашої організації спрямований на допомогу покупцеві нерухомості. Він включає в себе:

перевірку будівель (споруд, квартир) на відповідність державним нормам (будівельним, санітарним, екологічним, пожежним і т.п.);
перевірку на відповідність реального розміру будівлі (споруди, квартири), вказаним в правовстановлюючих документах;
обстеження пошкоджень конструктивних елементів будівель (споруд, квартир), визначення їх характеру і ступеня, оцінка технічного стану об"єктів в цілому і встановлення можливості (неможливості) подальшої експлуатації тощо;
визначення вартості будівель (споруд, квартир);

У сфері будівництва досить часто трапляються ситуації, коли при реалізації будівельно-монтажних робіт будівельна компанія може навмисно або ненавмисно завищувати кошторисну вартість проведених робіт.
 
Для вирішення подібних спорів необхідна участь будівельних експертів, що спеціалізуються на   проведенні експертиз будівельних кошторисів.
 
Експертиза будівельної кошторису включає в себе такі напрямки, як:
Експертиза кошторисів, перевірка виконаних робіт у відповідності з проектними умовами.
  • Перевірка фактичних умов будівництва
  • Оцінка кошторисної вартості будівництва об"єкту.
  • Вартість експертизи визначається після ознайомлення експерта з наданою документацією та відповідно до кількості поставлених питань.

В рамках даного дослідження експерти визначать технічний стан об’єкта нерухомості (квартири, будинку, нежитлових приміщень тощо) та його придатність для подальшої експлуатації.  

Окрім того, експерти також можуть провести експертизу функціонального призначення приміщення  та встановити, чи належить приміщення до житлового фонду.

Вартість експертизи визначається після ознайомлення експерта з наданою документацією та відповідно до кількості поставлених питань.

РОЗПОДІЛ НЕРУХОМОСТІ
Розділ нерухомості, визначення порядку користування, виділ частки в натурі
Розділ нерухомості – один із затребуваних підвидів будівельно-технічної експертизи, який включає в себе такі питання:
  • розділ (виділення частки в натурі) об’єкта нерухомості (в т.ч. надвірних будівель та земельних ділянок);
  • визначення порядку користування об’єктом нерухомості.
Як правило, в частковій власності знаходяться житлові та нежитлові будинки, домоволодіння і квартири, які успадковуються кількома спадкоємцями, купуються у власність кількома особами або ж діляться між подружжям при розлученні і т.д.

Будівельно-технічна експертиза при розділі нерухомості (виділення частки в натурі) проводиться для визначення можливості виділення кожному з співвласників житлового будинку окремої площі з окремим входом.
  • визначать всі можливі варіанти перепланування будинку, які прирівнюються до площі житлового будинку конкретного власника відповідно до розміру його частки у праві власності;
  • встановлять вартість часток кожного з співвласників нерухомості для розрахунку грошової компенсації.
Висновок експертизи може бути використано як для добровільної реєстрації поділу у нотаріуса, так і в судовому процесі.

Орієнтовний перелік документів, необхідних для проведення експертизи:
  • правовстановлюючі документи на об’єкт нерухомості;
  • технічний паспорт на об"єкт нерухомості;
  • правовстановлюючі документи на землю (якщо мова йде про поділ домоволодіння).
ЕКСПЕРТИЗА ЩОДО ВІДПОВІДНОСТІ ДБН
Відповідність об"єкту будівництва/будівельних робіт  держаним будівельним нормам (ДБН)

Одним з важливих етапів проведення будь-яких будівельно-монтажних або ремонтних робіт, який гарантовано забезпечує дотримання технології виконання робіт, є визначення відповідності виконаних робіт будівельному проекту і нормативно-технічним документам.

Для встановлення факту відповідності (невідповідності) збудованої або реконструйованої будівлі проекту і вимогам державних будівельних норм (ДБН) необхідно провести незалежну експертизу.

Об’єктами експертизи щодо відповідності проектно-технічній документації та вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва є:
  • виконані будівельні роботи;
  • побудовані об’єкти нерухомого майна (будівель, споруд тощо);
  • окремі елементи об’єктів нерухомості.  
При виконанні будівельно-технічної експертизи, метою якої є встановлення відповідності ДБН, експертами виконується:

  • візуальний огляд об’єкту з фіксацією пошкоджень і дефектів, що виникли під час або після виконання робіт;
  • перевіряються геометричні параметри конструкцій;
  • застосовуються інструментальні методи;
  • вивчається проектно-кошторисна документація, акти виконаних робіт тощо.
  • Орієнтовний перелік документів, необхідних для проведення експертизи:
  • правовстановлюючі документи на об’єкт нерухомості;
  • технічний паспорт.
ЕКСПЕРТИЗА ОБСЯГУ, ЯКОСТІ, ВАРТОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ ТА РЕМОНТНИХ РОБІТ
Незалежна експертиза обсягу, якості та вартості будівельних чи будівельно-ремонтних робіт проводиться у випадках, коли між замовником та підрядником будівельних робіт виникає спір.

Це трапляється, коли підрядники будівельних чи ремонтних робіт економлять на матеріалах і обладнанні, тим самим порушуючи технології будівництва. У свою чергу, це призводить до того, що замовник будівництва чи ремонту отримує зданий будівельних об’єкт чи об’єкт ремонту  з тріщинами,   похиленими склопакетами, неякісною сантехнікою тощо.

З метою вирішення спорів та відшкодування нанесених збитків через несумлінного забудовника чи підрядника ремонтних робіт проводиться незалежна судова експертиза. 

Будівельно-технічна експертиза є також необхідною у разі виникнення підозри щодо завищеної вартості будівельних або ремонтних робіт. Так, експертиза встановить фактичну вартість будівельних/ремонтних робіт та/або будівельних матеріалів як на поточну дату, так і на дату в минулому.

При виконанні будівельно-технічної експертизи, метою якої є визначення якості, фактичного обсягу та вартості виконаних будівельних/ремонтних робіт, експертами виконується:візуальний огляд об’єкту з фіксацією пошкоджень і дефектів, що виникли під час або після виконання робіт;
  • перевіряються геометричні параметри конструкцій;
  • застосовуються інструментальні методи;
  • вивчається проектно-кошторисна документація, акти виконаних робіт тощо.
Якщо Ви не можете визначити, який саме підвид будівельної експертизи Вам потрібен, достатньо зателефонувати нам (або залишити заявку на зворотний дзвінок) і описати обставини справи, і ми визначимо вид експертизи, який Вам потрібен, а також допоможемо сформулювати питання для дослідження.

Вартість експертизи визначається після ознайомлення експерта з наданою документацією та відповідно до кількості поставлених питань.

ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНА ЕКСПЕРТИЗА

Спеціальність «Електротехнічна експертиза» досить рідко зустрічається серед експертів в Україні, але, тим не менш, є дуже затребуваною при вирішенні спорів. Даний вид експертизи проводиться з метою дослідження роботи електромережі та електрообладнання, встановлення причин виникнення в них аварійних режимів та ін.

В ЯКИХ СИТУАЦІЯ ДОПОМОЖЕ ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНА ЕКСПЕРТИЗА?

Електротехнічна експертиза проводиться з метою дослідження роботи електромережі та електрообладнання, причин виникнення в них аварійних режимів тощо.

В РАМКАХ ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ФАХІВЦІ:
встановлюють причини виникнення аварійних режимів в електричних мережах та електрообладнанні, вплив цих режимів на роботу електроприладів та електробезпеку
проводять аналіз роботи електроустановок та їх відповідність нормативним вимогам.           
ОБ"ЄКТАМИ ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ Є:
електрообладнання, електроприлади та їх фрагменти;
електропровід, кабелі;
пристрої електрозахисту (плавкі запобіжники, автоматичні вимикачі);
електрокомутуючі пристрої тощо.
НА РОЗВ"ЯЗАННЯ ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ВИНОСЯТЬСЯ, В ОСНОВНОМУ, ТАКІ ПИТАННЯ:
Які технічні характеристики досліджуваних елементів електроустановки, електроприладу?
Чи перебувають електроустановка, електроприлад у справному стані, а якщо ні, то які причини несправності?
Чи виникла несправність у результаті порушення технології виготовлення, неправильної експлуатації або з інших причин?
Чи відповідає переріз електропроводки даній потужності? Які характеристики електропроводки, ізоляційного покриття? Чи відповідає електропровід на об"єкті, що досліджується, вимогам правил обладнання електроустановок (ПОЕ)?
Чи відповідають характеристики пристрою електрозахисту (плавкого запобіжника, автоматичного вимикача) вимогам ПОЕ? Які характеристики пристрою електрозахисту?
Якими мають бути електрострумові навантаження на кабельні вироби на окремих ділянках електромережі за штатних режимів роботи? Чи працювали окремі ділянки електромережі в режимі струмового перевантаження, і якщо це так, то яка була його величина?
Чи є сліди змін, переробок у вузлах і деталях пристрою електрозахисту, і якщо це так, то як це відбилося на їх характеристиках?
Чи є на представлених речових доказах ознаки аварійних явищ (оплавлення, сліди струмового перевантаження, короткого замикання, тощо)?
Який механізм виникнення та розвитку аварійного режиму роботи електропристрою?

ЗЕМЕЛЬНО-ТЕХНІЧНА ЕКСПЕРТИЗА
Незалежний Інститут Судових Експертиз пропонує послуги з проведення земельної експертизи за напрямками:

Розподіл земельної ділянки;
Визначення порядку користування земельною ділянкою та виділення частки в натурі;
Встановлення факту порушення меж земельної ділянки;
Оціночна земельно-технічна експертиза (для суду).
Земельно-технічна експертиза необхідна при вирішенні земельних спорів, пов’язаних з розділом земельної ділянки, визначенням порядку користування земельною ділянкою, встановленням її місцезнаходження і меж, накладенням меж ділянок одна на одну, помилками в площі та ін.

Проведення земельно-технічної експертизи найчастіше допомагає уникнути необхідності звернення до суду. Якщо ж судовий розгляд є неминучим, у Вас на руках буде об’єктивний доказ, що сприяє винесенню справедливого судового рішення в земельному спорі.

В рамках проведення земельно-технічної експертизи наші експерти:

встановлять фактичні межі та площу земельної ділянки;
визначать відповідність меж земельної ділянки правовстановлюючим документам;
визначать варіанти поділу земельної ділянки або порядок користування нею (виділення частки в натурі);
встановлять факт наявності зміщення паркану між сусідськими земельними ділянками.


Існують різні підвиди земельно-технічної експертизи. Якщо Ви не можете визначити, який саме підвид земельної експертизи Вам потрібен, достатньо зателефонувати нам (або залишити заявку на зворотний дзвінок) і описати обставини справи.

Визначення технічного стану будівель