Пожежа та сонячні модулі: міфи та реальність.

Завдяки тому, що фотовольтаїка вже давно стала звичайним явищем у Німеччині все більше інформації надходить про те, що відбувається з PV системами під час пожеж. Ця тема настільки розбурхує німців, що навіть кілька інститутів присвятили цьому час і гроші платників податків. Я натрапив на публікацію нещодавно і вважаю короткий переказ з невеликими доповненнями важливим для популяризації фотовольтаїки.

Чутки:
1) Фотовольтаїка вбиває пожежників.
2) Пожежники вважають, що гасити пожежі на таких будинках надто небезпечно і не гасять такі пожежі.
3) PV системи є особливою небезпекою тому, що не можуть бути відключені.

Слух №1.

Це сталося у містечку Rosrath під Кельном. Будинок спалахнув увечері та пожежні прибули коли було темно. Перед гасінням пожежі будинок відключили від загальної мережі, проте пожежник отримав удар струмом, коли увійшов до будинку. Причини не зрозумілі. 

З невідомих причин, удар струмом був пов"язаний у ЗМІ з наявністю сонячних модулів на даху, які (імовірно) почали виробляти струм через освітлення їх фарами.

Ось як виглядав дах після пожежі:
Bild11

Ну і що ж ми бачимо, друзі? Це не PV система, а система обігріву будинку або панелі з водою. Така панель ніколи, ніколи не виробляє та 1 Вт ел. потужності. Більше того, коли запитали фірму, яка страхує пожежі (Accident Prevetion & Insurance Associacion збирає всі повідомлення про пожежі), то з"ясувалося, що вони ніколи не чули про щось подібне, хоча пожежі трапляються і в будинках з PV. Ну і що ж ви думаєте, друзі, газетярі та дурні заспокоїлися?

Як би не так.  Слух №2.
17.02.2010 трапилося нещастя у Schwerinsdorf: згорів будинок. Ось він, горить:
Bild12


Ніщо не тішить деяких людей як нещастя сусіда. Добре горить, душевно. І пожежників немає. Як написали газетярі(привіт усім хто вірить газетам) це сталося тому, що "пожежники не увійшли до будинку, оскільки сонячні елементи генерували небезпечну напругу"! (Якісь газетярі пішли без фантазії, Ви не знаходите? Я ось чув, що в разі пожежі кремнієві елементи лопаються і відрубують голови перехожим, помітив, що газетярі страшенно люблять, що-небудь написати, але читати вони не люблять. Особливо нудні документи. Показання пожежника, що керував гасінням. Гасіння тривало півтори години, гасіння було ускладнене численними дерев"яними перекриттями та вибухом газу в будинку. Але (барабанний дріб! увага!) гасіння ускладнювалося і тим, що вода, що надходила зовні на дах, не була ефективна: панелі заважали. Коли знелі зруйнувалися, будинок уже можна було не гасити. Надійні панелі. Саме з названих вище причин (висока температура, газ та неможливість добре "підтримати" команду зовні) не дали пожежникам проникнути до будинку. "Ложечки знайдені, але осад залишився."

Слух №3: фотовольтаїка небезпечна, т.к. її не можна вимкнути.

Строго кажучи так, PV не вимкнути зовні. Але коли вимкнена мережа зовні, навіть коли конвертер відключений від зовнішньої мережі, постійний струм панелями генерується. Але друга частина твердження "не можна відключити" неправда. 

Крім того, гасіння пожеж, де залучені пристрої під напругою, не новина. І як зізнаються самі пожежні гасіння пожеж у приміщенні заповненому димом і де ізоляція оплавилася, а токонесучі частини оголені, але залишаються під напругою незрівнянно складнішими та небезпечнішими.

Проте проблема є. І вирішувати її доведеться. Спеціальні таблички, пожежостійка ізоляція, розміщення DC кабелів зовні та інші заходи вже запропоновані та обговорюються.

Дослідження показало, що за період з 2005 по вересень 2012 року сталося 280 пожеж у будівлях обладнаних PV. Інциденти включають як повне знищення будівлі, так і незначні загоряння. Аналіз ЗМІ показав, що у 105 випадках (38%) причиною займання було названо PV систему. І в більшості описаних у ЗМІ випадках журналісти не турбували себе доказами. 

Ці 105 (передбачуваних журналістами) випадків за 7 років сталися в країні, де встановлено фотовольтаїки на 30 ГВт або 1.3 млн. PV систем. Насправді пожежі де PV дійсно було причиною в рази менше. Проте PV система може бути причиною пожежі як молоток може бути причиною смерті.

Причинами доведених спалахів, підтверджених страховими компаніями, були дефекти в сонячних модулях, неправильне розведення кабелів та неякісний монтаж.

Приклади:
Німеччина – це вільна, демократична країна і не кожен власник встановлює модулі відповідно до вимог або купує сертифіковані модулі (IEC 61215). Це демонструють фото:

 Дешеве, тяп-ляп кріплення на даху, модулі прогинаються під власною вагою:
Bild13

Якість модулів:
Bild14

Не вдаватимуся до деталей де, що і як горіло. Дивіться самі:
Bild17

Ще раз: фотовольтаїка на даху може бути небезпечною як генератор ел. потужності, але вона не вибухає та не токсична. В Одесской области загорелась покрытая солнечными батареями крыша частного дома

В Одесской области загорелась покрытая солнечными батареями крыша частного дома

Висновок:
1) Встановлюйте повірені, протестовані модулі. Модулі відповідні IEC 61215; Боже борони - не робіть модулі самі!
2) Періодично перевіряйте систему: контакти, конвертери.
3) Не нарощуйте систему ТІЛЬКИ новими модулями: збільшуйте пропускні потужності конвертера.

Громадяни, бережіть себе, думайте про своїх близьких, сусідів та себе.

Головний міф це міф, що:

"PV система не потребує обслуговування!"

Bild15

Пожежа та сонячні модулі: міфи та реальність.